Menyajikan Pelbagai Genre Artikel Menarik

Thursday, 26 February 2015

10 Sebab Bahaya Manisnya Gula


10 Sebab Bahaya Manisnya Gula | Meski sudah mengetahui gula tidak baik untuk kesihatan, kebanyakan orang tidak mengangggap gula berbahaya. Paling tidak, gula dianggap tidak seburuk lemak tepu, garam, atau kalori. Mungkin ini yang menyebabkan sukarnya mengurangkan penggunaan gula.

Padahal, faktanya kebanyakan orang di seluruh dunia mengonsumi 500 kalori tambahan hanya dari gula yang mereka makan. Di balik manisnya gula, ternyata terkandung bahaya yang tidak boleh dianggap remeh.Berikut 10 kesan buruk daripada gula yang boleh jadi alasan anda perlu segera mengurangkan penggunaan gula.

1. Gula merosakkan jantung.
Meski sudah lama diketahui sebagai salah satu faktor risiko penyakit jantung, kajian dalam Journal of American Heart Association tahun 2013 akhirnya menemui bukti kuat tentang mekanisme bagaimana gula merosakkan jantung. Kajian menyatakan, molekul pada gula yang disebut glukosa 6-fosfat menyebabkan perubahan otot jantung yang berujung pada gagal jantung.

2. Gula membentuk lemak perut.
Kelaziman obesiti meningkat beberapa tahun terakhir, baik pada dewasa maupun anak-anak. Salah satu penyebabnya yaitu tingginya pengambilan minuman manis. Sebuah kajian mendapati, pengambilan fruktosa (salah satu jenis gula) berlebih menyebabkan bertambahnya lemak perut yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes.

3. Gula membunuh diam-diam.
Sebuah kajian tahun 2008 mengungkap, pengambilan fruktosa berlebihan dikaitkan dengan peningkatan risiko keadaan rintangan leptin. Leptin merupakan hormon yang memberi tahu otak jika perut sudah kenyang. Jika tubuh mengalami rintangan leptin, maka otak tidak akan merasa berpuas hati meski tubuh sebenarnya sudah kenyang. Akibatnya, kita tidak boleh menghentikan keinginan untuk makan. Dalam jangka panjang hal ini tentu menyebabkan obesiti. Hal tersebut terjadi perlahan, sehingga orang sering kali tidak sedar sudah mengalaminya.

4. Gula memberi makan sel kanser.
Setiap manusia berisiko kanser kerana mempunyai sel kanser di dalam tubuhnya. Walaupun begitu, tubuh mempunyai mekanisme sendiri untuk mematikan sel kanser sehingga sel tersebut tidak lantas berkembang menjadi kanser yang mematikan. Malangnya, pengambilan gula berlebihan akan merosakkan mekanisme tersebut. Ditambah lagi, kajian baru-baru ini mengungkap, gula merupakan nutrisi yang baik bagi sel kanser untuk berkembang.

5. "Ketagihan" gula boleh diturunkan.
Gula juga bersifat tambahan sehingga mungkin ada istilah untuk ketagihan gula. Malangnya, ketagihan gula ini boleh bersifat genetik yang dapat diturunkan, kerana melibatkan perubahan pada hormon ghrelin. Ghrelin merupakan hormon yang mengatakan pada otak saat tubuh lapar. Namun, perubahan pada hormon ini akan mengakibatkan tubuh lapar dan ingin makan terus menerus.

6. Gula dan alkohol mempunyai kesan racun yang hampir sama.
 
Sebuah kajian dalam jurnal Nature menunjukkan gula boleh jadi sama bahayanya dengan alkohol. Kajian tersebut menunjukkan, pengambilan fruktosa dan glukosa berlebihan memberikan kesan racun pada hati. Kesan ini ternyata juga hampir sama dengan yang diberikan oleh alkohol.

7. Gula menurunkan kemampuan otak.
Gula diketahui boleh mempercepatkan proses penuaan sel, begitu pula sel-sel otak. Maka dengan mengambil banyak gula, sel-sel otak cenderung akan mengalami penurunan fungsi lebih cepat.

8. Gula sering bersembunyi pada makanan "tanpa gula".
Mengurangkan gula bukan hanya dengan mengurangkan makanan-makanan manis seperti gula-gula, kek, biskut, dan sebagainya, kerana sebenarnya ada juga makanan yang dianggap tanpa gula tetapi ternyata mengandungi banyak gula. Contohnya sos tomato, roti, kraker, dan lain-lain.

9. Minuman manis mungkin memendekkan umur.
Sebuah kajian tahun 2013 menganggarkan ada 180,000 kematian di seluruh dunia yang diakibatkan pengambilan minuman manis. Para penyelidik menyimpulkan, kematian mungkin disebabkan hubungan minuman manis dengan risiko seperti diabetes, penyakit jantung, dan kanser.

10. Gula membuat gemuk.
Fakta ini paling jelas terlihat dari pengambilan gula berlebihan. Pengambilan gula berlebih akan menyumbang pengambilan kalori yang seharusnya didapat dari makanan lain yang mengandung banyak zat pemakanan sehingga tanpa disedari kalori yang diasup melebihi dari batas kalori per hari dan membuat berat bertambah.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : 10 Sebab Bahaya Manisnya Gula

0 comments:

Post a Comment