Menyajikan Pelbagai Genre Artikel Menarik

Thursday, 26 February 2015

PEREMPUAN WAJIB BACA : MAKANAN YANG HARUS DIELAKKAN KETIKA HAID


BACA JUGA : Kaedah rawatan kanser payudara ?

Kekejangan dan sakit adalah hal yang umum pada perempuan yang sedang haid alias haid. Rasa sakit pada saat haid itu boleh semakin parah bila perempuan salah memilih menu makanan.

baca juga : Pemandangan Menarik Dan Menyeramkan Di Jambatan Gantung Tertinggi Di Dunia

BACA JUGA : Antara punca jin suka merasuk manusia

Makanan yang salah boleh mempengaruhi keparahan dan lamanya pra-haid dan kekejangan haid yang menyakitkan. Penyebab yang paling umum dari kram menstruasi adalah prostaglandin, sejenis bahan kimia yang terjadi secara semulajadi dalam tubuh yang menetapkan ketegangan otot.


Menyekat makanan tinggi gula dan garam juga dapat mengurangkan kembung dan perubahan suasana hati. Selain mengubah diet, salah satu hal yang paling penting yang boleh anda lakukan adalah meningkatkan tahap aktiviti.

BACA JUGA : Pernah makan panadol ? anda tau kesan buruknya ?

BACA JUGA : Bintik hitam pada wajah ? jom baca tips ni

Ini beberapa makanan yang sebaiknya dihindari ketika sedang haid, seperti dipetik


Livestrong, Isnin (28/5/2012):


1. cokelat
Elakkan kafein dalam makanan seperti coklat, teh, soda dan kopi selama kitaran haid. Kafein menyempitkan pembuluh darah dan membuat dehidrasi tubuh, yang boleh menyebabkan sakit kepala dan dapat meningkatkan kegelisahan selama tempoh haid sehingga menyebabkan ketidakselesaan haid.

2. produk susu
Susu mengandungi asid arachadonic, yang dapat meningkatkan pengeluaran prostaglandin. Kerana prostaglandin dilepaskan ke dalam tubuh, rahim memberi respons dengan menyebabkan kekejangan atau kejang.

Makanan tinggi asid lemak omega-3 boleh menghalang pelepasan prostaglandin. Dengan demikian, makan salmon, biji rami dan kenari sebenarnya dapat membantu meringankan kekejangan menstruasi.

3. makanan olahan
Mengurangkan pengambilan natrium atau garam akan mengurangkan retensi air dan kembung. Elakkan makanan dalam tin, makanan olahan seperti daging tin dan produk keju, sos dan MSG, serta setiap makanan bungkusan yang mengandungi natrium 200mg atau lebih per porsi.

4. gorengan
Makanan tinggi lemak seperti daging, susu penuh lemak, gorengan dan minyak meningkatkan kadar estrogen dalam tubuh. Perubahan estrogen boleh menyebabkan perubahan rahim yang dramatik dan menimbulkan kekejangan dan rasa sakit

BACA JUGA : Zul Ariffin Tunjukkan Lakonan Berkualiti

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : PEREMPUAN WAJIB BACA : MAKANAN YANG HARUS DIELAKKAN KETIKA HAID

0 comments:

Post a Comment