Menyajikan Pelbagai Genre Artikel Menarik

Friday, 20 February 2015

Hukum Mencukur Janggut Haram

Mereka (lelaki) yang sering dengan sengaja mencukur janggut sebenarnya mereka cuba nak jadi muda padahal mereka sendiri tak sedar bahawa mereka MODIFIED wajah mereka menjadi jelita & anggun seperti wanita.

Antara punca jin suka merasuk manusia

Lelaki yang berjanggut jauh lebih manis dan tampan berbanding lelaki yang bermisai dan berdagu licin selembut salju.Berkata Imam Ibn Hazm al-Andalusi : "Telah sepakat para imam, bahawa mencukur janggut adalah perbuatan keji, tidak dibolehkan" (al-Muhalla)

Dari Ibn Umar radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda : "Janganlah kamu menyerupai orang-orang musyrikin, peliharalah janggut kamu dan nipiskan misai kamu." (HR Bukhari & Muslim)

Pernah makan panadol ? anda tau kesan buruknya ?

Dari Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu berkata bahawa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Peliharalah janggut kamu dan cukurlah misai kamu, jangan kamu menyerupai Yahudi dan Nasrani."
(HR Ahmad)

Dari Ibn Umar radhiyallahu 'anhu berkata bahawa Kami telah diperintahkan supaya memelihara janggut. (HR Muslim)

MAZHAB HANAFI

Menurut mazhab Hanafi bahawa �Dilarang (diharamkan) bagi lelaki mencukur janggutnya� iaitu memotong janggut kurang dari segenggam. Mencukur janggut sepenuhnya telah dilakukan oleh Yahudi dan Majusi.� (Durr al-Mukhtar)

Doktor keluarkan LIPAS ?
Allamah Ibn Abidin rahimahullah berkata; �Diharamkan bagi lelaki mencukur janggutnya.� (Radd al-Mukhtar)

MAZHAB MALIKI

Ulama Maliki menyatakan bahawa �Mencukur janggut adalah diharamkan kerana mencukurnya adalah perbuatan keji. Tapi jika ia semakin besar, dan jika memotong tidak dilihat sebagai mencukurnya, maka ia boleh dipotong (trim), tapi ia dikira makruh dan bertentangan dengan apa yang lebih baik.� (Sharh al-Risalah)

Al-�Adwi rahimahullah berkata; �Diriwayatkan dari Imam Malik rahimahullah bahawa beliau tidak menyukai perbuatan mencukur apa-apa yang di bawah rahang, sehingga ia berkata, �Ia adalah perbuatan Majusi.� Dan diharamkan mencukur helaian-helaian janggut� (ibid)

Anda tau punca gigi anda mudah reput ?

Ibn �Abd al-Barr rahimahullah berkata; �Diharamkan mencukur janggut, ia tidak dilakukan melainkan lelaki yang menyerupai perempuan.� (At-Tahmid)

MAZHAB SYAFI'I

Imam Syafi�i rahimahullah dalam kitab al-Umm menegaskan bahawa, �Mencukur janggut adalah haram hukumnya tanpa �illah (iaitu pengharamannya tanpa dalih-dalih lagi).�

Berkata Ibn Rif�ah rahimahullah dalam Hasyiah al-Kaafiyah �Sesungguhnya Imam as-Syafi�i rahimahullah telah menjelaskan dalam al-Umm keharaman mencukur janggut.�

Menurut fatwa Imam al-Ghazali dan Imam Nawawi rahimahullah bahawa �Mencukur janggut itu perbuatan mungkar dan dosa besar (kerana mencukurnya adalah perbuatan haram).�

MAZHAB HAMBALI

Mazhab Hambali bersetuju tanpa kecuali bahawa diharam mencukur janggut (Al-Insaf, Sharh al-Muntaha).

Ibn Taimiyyah rahimahullah menyebutkan; �Diharamkan mencukur janggut.� Beliau menambah �Disebabkan hadis-hadis yang sahih, diharamkan mencukur janggut dan tidak ada siapa yang pernah membenarkannya.�
 

Pernah makan panadol ? anda tau kesan buruknya ?
As-Saffarini rahimahullah berkata; �Adalah disepakati dalam mazhab kami (Hambali) bahawa diharamkan mencukur janggut.� (Ghitha al-Albab)

Maka jelas IJMAK imam-imam muktabar haramnya cukur janggut. Maka diharapkan TOKOH-TOKOH ilmuan dan penyampai agama islam sila ALERT benda PENTING ni.

Jangan cakap pasal agama sedangkan anda tak buat tuntutan agama Islam. Jangan cakap pasal agama sedangkan dagu anda licin selicin licinnya.

Apa yang DOKTOR pesan bermati matian ikut takut nanti tak sihat.
Apa yang kata-kata nabi s.a.w mereka seolah-olah ambil mudah dan ada yang tak akur dan tak percaya. Apa yang nabi shallallahu 'alaihi wa sallam adalah menurut perintah Pencipta segala makhluk. Pencipta sahaja yang tahu akan kebaikan untuk makhlukNya.

Apa yang nabi shallallahu 'alaihi wa sallam pesan mereka ambil mudah sahaja.sumber

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Hukum Mencukur Janggut Haram

0 comments:

Post a Comment